Greener solution of natural lighting: The Education Executive Agency and Tax Offices

Tuesday, July 12, 2011 at 12:55 PM


In Groningen, The Netherlands, UNStudio/ Ben van Berkel, with consortium DUO², realizes one of the most sustainable large office buildings in Europe for two governmental offices - The Education Executive Agency and Tax Offices.

A greener approach to tall buildings in the post-iconic age -
The Education Executive Agency and Tax Offices move to one of Europe’s most sustainable offices



A new, 92 meter tall complex of soft, undulating curves marks the skyline of Groningen. This asymmetric, aerodynamic construction is set amidst small, ancient woodland, sheltering rare and protected species. The project includes the design, construction and financing of two public institutions; the national tax offices and the student loan administration. The commission from the RGD (National Buildings Service) includes, besides the architecture, the management and building maintenance and care of facilities and services for a period of 20 years. Accommodating 2,500 workstations, parking facilities for 1,500 bicycles and 675 cars in an underground garage, the building will be surrounded by a large public city garden with pond and a multifunctional pavilion with commercial functions.


Exemplary sustainability

The project is one of Europe’s most sustainable large new office buildings. The RGD brief prescribed a future-proof building that couples flexibility and sustainability with an esthetic of sobriety. The architectural response to this has been to strive for an all-round understanding of the concept of sustainability, including energy and material consumption, as well as social and environmental factors. Thus the sustainability manifests itself in reduced energy consumption (EPC 0.74), as well as significantly reduced material consumption. Bringing back the floor heights from 3.60 m to  3.30 m resulted in a total reduction of 7.5 m on the entire building, which also lessens the impact of the building on the surroundings. Both inside and outside the architecture generates a bio-climate that is beneficial to both humans and the local flora and fauna.



All-round architectural sustainability: a sum of many parts

Fins
Sustainability and energy reduction have steered the design of the facade, which contains technical installations that are tailored to be durable and cause minimal environmental impact. The facade concept integrates shading, wind control, daylight penetration and construction in fin-shaped elements. These horizontal fins keep a large amount of the heat outside the building, reducing the requirement for cooling.



Concrete core activation
Another technical feature of the building that contributes to its sustainable character is the combination of concrete core activation and underground long term energy storage. This appreciably reduces the demand for external energy sources.

Individual climate control for each workspace
Creating a healthy, energy efficient interior climate and employee workspace comfort was also an important element in the design. Plenty of natural daylight and adjustable heating, ventilation and access to fresh air for individual workspaces contribute to the comfort of the workspaces throughout the building.

The 11th floor
A high pressure ventilation system with natural air inflow and outflow via main engineering shafts and the facade grills on the 11th floor reduces the need for artificial ventilation

Future possibilities
In addition, the residual energy of the data center and offices can be used to heat the homes that will be realized in the future in the perimeter of the site.

Flexibility
And last, but not least, the building is designed so that it can be transformed into housing in the future without major structural modifications. Therefore, the locations of elevators, stairs and technical spaces have been carefully considered, and a structural grid of 1.20 m. has been deployed, rather than the conventional office grid of 1.80 m.

0 comments

Post a Comment